Total y absoluto incumplimiento por CiU de sus promesas sanitarias de 2010

Exposició “95 anys de l’Institut Mental de la Santa Creu”

lunes, 24 de mayo de 2010

Share this history on :
Del 21 de maig al 30 de juny, la Seu del Districte acollirà aquesta exposició emmarcada dins la programació de la Festa Major de Nou Barris






Les obres del Hospital de la Santa Creu es van iniciar el 20 de desembre de 1885 amb la col·locació de la primera pedra.

Per reafirmar el caràcter benèfic de l’edifici i per destacar el paper de l’església en la construcció de l’edifici, a la cerimònia van assistir el president de la MIA,canonge ardiaca de la catedral, canonges de la catedral i els germans de l’ordre de Sant Juan de Déu. També van ser-hi presents autoritats de l’Administració de l’Hospital de la Santa Creu amb el Dr. Pi i Molist i el Dr. Antoni Sivilla i Botey, qui va ocupar el càrrec de metge director després de Pi. A més, una delegació de l’Ajuntament de Barcelona, autoritats estatals residents a la ciutat i representants de corporacions i instituts com la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia o la Casa Provincial de la Caritat.
Situat al terme municipal de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar i actual districte municipal de Nou Barris, el manicomi fou construït dins d’un enorme latifundi de 50 hectàrees delimitat aproximadament pels actuals passeig del Verdum, passeig de Valldaura, plaça de Karl Marx. A partir d’aquest punt seguia l’orografia ascendent del terreny i comprenia l’anomenada granja de Sant Genís (antiga clínica infantil Stauros i IES Collserola) i els terrenys contigus al Camí de Sant Llàtzer fins a Can Masdeu i l’Hospital de
Sant Llàtzer. Tornant a la plaça de Karl Marx, el cantó sud-oest el delimitava aproximadament el carrer de Mont-ral, passeig Urrútia. El carrer del Dr. Pi i Molist defineix l’eix transversal, ja que aquest vial finalitzava just davant de l’accés principal de l’edifici. Dins del latifundi a més del Mental es poden destacar la masia de Ca N’Ensenya, de Can Carreres, la granja de Sant Genís, Can Masdeu i l’Hospital de leprosos de Sant Llàtzer. Un cop finalitzada la construcció cap a 1915, la seva façana tenia 545 metres de llargada i 242 metres d’amplada, dimensions aquestes comparables el palau de Versalles. Amb l’objectiu d’evitar la humitat, el terra s’elevava 0,85 metres del nivell general del terreny. Dotze pavellons perpendiculars a dues crugies paral·leles n’ocupaven tota la llargada i s’unien per mitjà de dos hemicicles, un a cada extrem. S’hi diferenciaven dos cossos; el central i dos laterals. El primer constava de quatre crugies de major longitud que les laterals i tres patis. Les dues crugies centrals delimitaven l’accés principal amb un pati al qual s’arribava pel passeig Dr. Pi i Molist. A l’interior del cos central es situaven els pensionistes de 1ª, 2ª i 3ª. Els dos cossos laterals gairebé simètrics estaven disposats a banda i banda. Els dos extrems de l’edifici estaven formats per un hemicicle cadascú. Aquests estaven destinats una banda a cada sexe. El dret als homes i l’esquerra a les dones, situant-nos des de l’entrada principal. Dins de cada pavelló lateral hi havia indigents i pensionistes de règim comú i finalment el dels processats.

A més de la classificació dels malats segons el sexe i les circumstàncies socials de cadascú, atenent les patologies que presentaven eren agrupats en seccions dins de cada crugia. Si les ordenem segons l’eix longitudinal de l’edifici, trobarem les de convalescència i observació, vigilància continua, nens adolescents i vells, tranquils, epilèptics i agitats. A les subseccions de furiosos s’hi trobaven els processats situats a l’extrem i a la part posterior dels cossos laterals. L’interior de cada pavelló estava dividit en dos pisos. Al pis de sota hi havia les habitacions de dia dels orats. Tots els malalts menys els epilèptics, els bruts, els processats, els agitats i els furiosos de règim comú, es traslladaven al pis superior per la nit; en canvi aquests sempre estaven al de sota. Entre cada pavelló hi havia jardins orientats cap al Sud perquè els malalts gaudissin del Sol i l’aire. El manicomi podia albergar fins a 700 malalts. L’església del Manicomi constituïa un edifici independent alineat en l’eix del carrer de Pi i Molist, l’accés principal i el pati central.
El sistema de construcció de tanques al voltant del recinte s’anomenava "salto del lobo". Consistia en col·locar tot el sistema de tanques al nivell inferior, aprofitant el pendent del terreny que formava un altiplà. Això, feia que tot mur o cerca quedes fora de la vista dels malalts, ja que des de la part alta del altiplà on es situava l’edifici no es veia. Els malalts podien esplaiar la vista sense obstacles al temps que oferia tota la seguretat necessària per evitar la fuga. Si volien fugir haurien de baixar el pendent i allà es trobarien amb els murs. Gràcies al "salto del lobo" els pacients no tenien la idea d’una reclusió forçosa i es creaven una falsa il·lusió de llibertat, cosa que segons el Dr. Pi i Molist afavoriria el seu tractament.




Primer es va fer el trasllat de les dones cap a l’any 1899, ja que les seves seccions es van construir abans. Els homes van tardar encara més en traslladar-se i fins el 1915 no es va inaugurar el Manicomi sencer tot i que una part, feia temps que funcionava. Per tant, com veiem, des de 1885 fins a 1915, són 30 anys de construcció. A aquest temps hi hem d’afegir la fase de projecte en que es va estar decidint on es construiria l’edifici des de que Pi i Molist i l’arquitecte Oriol y Bernadet van presentar el projecte de construcció del Manicomi el 1857. En total 58 anys. O sigui, que el Manicomi de la Santa Creu era un edifici molt antiquat en el moment de la seva construcció completa....






El Manicomi de la Santa Creu



Sílvia Martín






Data inici:
21/05/2010
Data fi:
30/06/2010



Lloc:
Consell Municipal del Districte de Nou Barris
Adreça:
Pl Major de Nou Barris, 1
Districte:
Nou Barris




Dies
Hores
dilluns, dimarts, dimecres i divendres
de 08:30 h a 14:30 h
dijous
de 08:30 h a 20:00 h



Telèfon:
934027000
Dades de contacte
Web:
http://www.bcn.cat/noubarris
Thank you for visited me, Have a question ? Contact on : youremail@gmail.com.
Please leave your comment below. Thank you and hope you enjoyed...